Το ραντεβού σας με τους ειδικούς της Υγείας !

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι «Ημέρες Υγείας 2018» , με τη συμμετοχή, την επιστημονική αρτιότητα και εγκυρότητα περισσοτέρων από 40  επιστημονικών ιατρικών εταιρειών πολλών ειδικοτήτων και φορέων του χώρου της υγείας και με την παρουσία 25 Συλλόγων Ασθενών.

Οι «Ημέρες Υγείας 2018», πραγματοποιήθηκαν στον επιβλητικό και ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2018 και έκαναν πράξη την  ιδέα της δημιουργίας μιας εκδήλωσης – η οποία είναι αφιερωμένη στην υγεία στο σύνολο της και ανοικτή για το ευρύ κοινό.

 Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέτυχε το στόχο της που δεν είναι άλλος από τη σωστή και άμεση ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς της υγείας, αφού περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες παρακολούθησαν τις Ομιλίες εντός τριών ημερών διεξαγωγής της.

Την εκδήλωση έθεσαν υπό την αιγίδα τους οι:  Δήμος Αθηναίων, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών, περισσότερες από  40 Επιστημονικές και Ιατρικές Εταιρείες και με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων Συλλόγων Ασθενών.

Εσείς ρωτάτε…… οι ειδικοί απαντούν !

 Ήταν ανάγκη….…..και το κάναμε πράξη! Τα σχόλια που γράφτηκαν και ακούστηκαν ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους Οργανωτές αλλά και τους Φορείς που συμμετείχαν, αφού η εκδήλωση  σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με βασικό σκοπό να δώσει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να επικοινωνήσει ανοιχτά με τους ιατρούς και ειδικούς επαγγελματίες υγείας, να θέσει ερωτήσεις σε θέματα υγείας που τον απασχολούν και να λάβει απαντήσεις, με τρόπο κατανοητό και τεκμηριωμένο επιστημονικά, στο πλαίσιο μιας ολιστικής και «ενιαίας υγείας».

 «Συγχαρητήρια!  Πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε κατευθείαν  τους γιατρούς για ότι μας απασχολεί για τη φροντίδα του δικού μας ανθρώπου και γνωρίσαμε από κοντά το Σύλλογο υποστήριξης Φροντιστών»

Μαρία Κ. 42 ετών συνοδός ατόμου με χρόνιο νόσημα

 «Πολύ ωραία εκδήλωση. Τα θέματα είναι πολύ χρήσιμα, θα έρθω και τις επόμενες ημέρες να παρακολουθήσω τις ομιλίες που με ενδιαφέρουν, πολύ σημαντική πρωτοβουλία»

Άννα Χ. Φοιτήτρια

«Πρώτη φορά μία διοργάνωση αγκάλιασε τόσους πολλούς Συλλόγους Ασθενών, μας δώσατε τη δυνατότητα να γνωριστούμε μεταξύ μας !»

Κατερίνα Σ. Εθελόντρια σε Σύλλογο ασθενών

 «Μάθαμε τόσα πράγματα που δε γνωρίζαμε, πολύ ενδιαφέροντα θέματα, μια τόσο ξεχωριστή εκδήλωση θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά, βοηθάει τον κόσμο γιατί ρωτάμε ότι μας απασχολεί, εξαιρετικοί ομιλητές»

Γιώργος Τ.  Ιδιωτικός Υπάλληλος

 Αυτά και πολλά άλλα είναι τα σχόλια που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από πολλούς συμμετέχοντες και ακολούθησαν και γραπτά μηνύματα με το πέρας της εκδήλωσης.

Μέσα από το μεγάλο κατάλογο των θεμάτων του συνεδρίου, αναπτύχθηκαν στοχευμένα και εκλαϊκευμένα- θέματά όπως ,για τα αντιβιοτικά και την ωφέλεια για τον ασθενή, αλλά και τους κινδύνους που έχουν για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον (…τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες…), τη  σημασία του εμβολιασμών  και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, την έγκαιρη διάγνωση του «καρκίνου», το συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους μύθους και τις τεκμηριωμένες αλήθειες γύρω από αυτό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι επισκέπτες, έλαβαν δωρεάν κουπόνια  για πακέτα εξετάσεων, μαστογραφία, ΠΑΠ τεστ, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, κτλ προσφορά από εργαστήρια μη  κερδοσκοπικών φορέων και από διαγνωστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεισφοράς του συνεδρίου διενεργήθηκε εθελοντική αιμοδοσία, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, από κινητή μονάδα της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών « Γ. Γεννηματάς».

Αλλά και ένα πολύ σημαντικό, θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο -από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με την τεράστια κοινωνική συμβολή, επιστημονική γνώση  και εμπειρία της για την Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), που αποτελεί την αναγκαία γνώση και δεξιότητα, για τον καθέναν μας , για τη  «βασική υποστήριξη της ζωής», στην έκτακτη ανάγκη για τον συνάνθρωπό μας.

Οι ενότητες του προγράμματος του 3ημερου Συνεδρίου απευθύνονταν στον άνδρα, τη γυναίκα, την τρίτη ηλικία και τα παιδιά, σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων αναφορικά με την υγεία. Eκτός των δεκάδων ειδικών και γενικών καθημερινών θεμάτων υγείας που αναπτύχθηκαν, ενδεικτικά παρουσιάστηκαν:

Εργαστηριακός Αυτοέλεγχος στο σπίτι, η μαστογραφία -οι μύθοι  και η πραγματικότητα -, το τεστ-ΠΑΠ και η σημασία του στην πρόληψη, το τόσο ενοχοποιημένο άγχος και η σχέση του με την κατάθλιψη και τα καρδιολογικά νοσήματα, οι καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο, τα νευρολογικά και ρευματικά νοσήματα (ανοσοθεραπεία -εμβόλια ), τα εμβόλια και ποια πρέπει να κάνει και πότε ο καθένας μας, ανάλογα με την ηλικία του, πότε απαιτείται προληπτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, ποιες εξετάσεις- ανάλογα με την ηλικία και το φύλο θα πρέπει να περιλαμβάνει το τσεκάπ, ποια είναι η θεραπεία του χρόνιου επίμονου  πόνου και τι είναι η παρηγορική φροντίδα και που προσφέρεται.

Επίσης αναπτύχθηκαν θέματα της επικαιρότητας  –για τα οποία απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις – με ξεκάθαρη, εκλαϊκευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη- από τους πλέον ειδικούς.

Για τα λιπίδια και τη χοληστερόλη, την  αθηροσκλήρωση και την  αγγειακή νόσο, την καρδιά και τη γυναίκα, την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της  γρίπης (πάντα χωρίς ! Αντιβιοτικά…), την πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική, την ιατρική της παχυσαρκίας και της αντιγήρανσης, την αποκωδικοποίηση της  απώλειας του βάρους,  τα  fractional laser – και τις μεθόδους  για καθολική ανάπλαση του δέρματος, από την υγεία και την ομορφιά… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος και τις  βλαπτικές δράσεις του ήλιου, το λεμφοίδημα, τις δερματολογικές νόσους με αισθητικά προβλήματα και την προσβολή και άλλων οργάνων, την ψωρίαση, τα θέματα Αθλητιατρικής και τον Αθλητιατριτρικό έλεγχο, τη συνταγογράφηση «της άσκησης», την άσκηση ως πρόληψη των μυοσκελετικών κακώσεων, οι Ζωοανθωπονόσοι, η ασφάλεια των ζωικών τροφίμων, το  Alzheimer και οι σχετικές  συγγενείς  διαταραχές, οι  παραδοσιακές και εναλλακτικές  θεραπείες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η  βοτανοθεραπεία, η  υγιεινή και ασφάλεια στο οικιακό περιβάλλον, τα κατοικίδια στη ζωή μας , η σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και μυελού, οι βιωματικές παρουσιάσεις (πως είναι η ζωή ενός ασθενή με κυστική ίνωση!!!)

Επειδή η γνώση σώζει ζωές και η ατομική φροντίδα  από εμάς είναι σημαντική, έγιναν  στοχευμένες και πρακτικές  εκδηλώσεις, για την ενημέρωσή, για την πρόληψη των νόσων -από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες- για όλες τις ηλικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το σακχαρώδη διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την άνοια, τα ρευματικά νοσήματα, τις καρδιολογικές παθήσεις, τα διάφορα νεοπλάσματα, κτλ, αναδεικνύοντας αφενός τη σημασία υιοθέτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής και αφετέρου τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

«κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

 Ειδική μέριμνα δόθηκε για τα παιδιά -με στοχευμένες εκδηλώσεις αγωγής υγείας- από ειδικούς  ιατρούς, για τη στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν βιβλιοπαρουσιάσεις και βραβεύσεις.

 

Τέλος πρoσφορά του συνεδρίου προς τη σπουδάζουσα νεολαία αποτέλεσαν οι δωρεάν  εκπαιδευτικές εκδηλώσεις των «Ημερών Υγείας» για σπουδαστές του χώρου της υγείας και του χώρου των επαγγελμάτων με υγειονομικό ενδιαφέρον,  με την πιστοποίηση και εγκυρότητα των ειδικών επιστημονικών εταιρειών και από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες, σε θέματα  υγιεινής και ασφάλειας  στην εργασία, διαχείρισης αποβλήτων, βιοασφάλειας, νέας -καινοτόμου – φαρμακευτικής τεχνολογίας και νανοτεχνολογίας, εφαρμογής υγειονομικού κανονισμού για χώρους παροχής υπηρεσιών στο κοινό ( εστίαση, αισθητική, κτλ. ).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το κοινό , υπήρξε η ειδική εκδήλωση ,σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για τα θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , όπου Ειδικοί Επιστήμονες και Καθηγητές της Υγείας,  Υπηρεσιακοί Παράγοντες ,σε θέσεις ευθύνης του ΥΥ και στις ΥΠΕ, ανέπτυξαν το νέο σχεδιασμό του ΥΥ και συζήτησαν αναλυτικά με το κοινό.

Αλλά και οι Επαγγελματίες Υγείας, Μαίες και Μαιευτές, Επόπτες Δημόσιας Υγείας και οι Σύλλογοι Ασθενών ,  είχαν την ευκαιρία , στις ειδικές συνεδριάσεις, των Ημερών Υγείας, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον ,   να συζητήσουν για τα ειδικά θέματα του χώρου τους , επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά,  εθελοντισμό, κτλ   και να ενημερώσουν σχετικά το κοινό για το ρόλο τους στην κοινωνία  και τη  συμβολή τους στην Δημόσια Υγεία.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα Ομιλία της Καθηγήτριας, κας Μαρίας Στρατηγάκη, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα Υγείας και τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.