*Της Σταματούλας Τσικρικά

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή διαφορετικά ο ατμιστής αποτελεί ένα νέο προϊόν που έχει διατεθεί τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική αγορά και λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Στην κυκλοφορία διατίθενται πλέον πολλαπλά και διάφορα είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα υγρά αναπλήρωσης δύναται να περιέχουν συστατικά όπως τη νικοτίνη διαφορετικών συγκεντρώσεων καθώς και αρωματικές ουσίες.

Σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν καεί τον καπνό θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να διατηρεί την κίνηση, την εικόνα και την συμπεριφορά του καπνιστή κατά τη χρήση του. Προς επιβεβαίωση, έρχονται μελέτες να αποτυπώσουν το γεγονός των duel user, δηλαδή των διπλών χρηστών όπου οι καπνιστές εξακολουθούν να καπνίζουν τα συμβατικά τους τσιγάρα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιπρόσθετα, έτερη έρευνα έχει καταγράψει τη φλεγμονώδη αντίδραση στους αεραγωγούς των πνευμόνων μετά το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η θέση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Οι θέσεις των επιστημονικών εταιρειών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο βασίζονται σε έρευνες και στα τελευταία αποτελέσματα που συνεχώς καταγράφονται και δημιουργούν νέα δεδομένα. Η θέση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας όπου αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση.

Κατά συμπέρασμα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ταξινομούνται ως ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα ούτε θεωρούνται εγκεκριμένα εργαλεία στη διακοπή του καπνίσματος ή κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται. Η σύσταση είναι να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτελεσματική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος που βασίζονται σε κλινικές αποδείξεις και στις οποίες δεν υποστηρίζεται η χρήση των προϊόντων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Απαιτούνται πολλαπλές και καλά τεκμηριωμένες μελέτες που θα παρέχουν ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα για τη χρήση νέων προϊόντων που διαφημίζουν ότι μειώνουν τις βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό ή ότι κατατάσσονται ως ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στη διακοπή του καπνίσματος.

*Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας