*Της Αθανασίας Κ. Παπαζαφειροπούλου

Οι δυνατότητες που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπουν την πλήρη και ολοκληρωµένη παρακολούθηση των ατόµων µε Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο ασθενής σε συνεργασία µε τον ιατρό του µπορεί πλέον να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρµακευτική αγωγή και οι άλλες καθηµερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεµβαίνει.

Αντλίες ινσουλίνης

Οι αντλίες ινσουλίνης μετρούν περίπου 40 χρόνια ζωής και ο αριθμός των χρηστών τους σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο παγκοσμίως με τάση αύξησης, τόσο μεταξύ ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 αλλά και τύπου 2. Πρόκειται για συσκευές μεγέθους ενός κινητού τηλεφώνου, οι οποίες λειτουργούν με κοινές μπαταρίες και μέσω καθετήρα που τοποθετείται στον υποδόριο ιστό εγχέουν συνεχώς ταχείας δράσεως ινσουλίνη. Η ινσουλίνη τοποθετείται μέσα σε ένα ρεζερβουάρ χωρητικότητας 300 μονάδων και το οποίο χρήζει αλλαγής κάθε 3 μήνες. Η συσκευή επιτρέπει μέσω της πλοήγησης στο μενού που διαθέτει την αλλαγή των ρυθμίσεων, αλλά και για πραγματοποίηση bolus δόσεων. Με τις αντλίες ινσουλίνης δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής του ρυθμού βασικής έκκρισης, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και το πρόγραμμα ζωής του ασθενή, ενώ καταργείται η ανάγκη πραγματοποίησης επαναλαμβανόμενων ενέσεων.

Συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης

Η συστηματική χρήση της αντλίας ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης, έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των υπογλυκαιμιών. Έτσι, ο ιατρός µπορεί ανά πάσα στιγµή να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στην αντλία και εξιδανικεύσει τη θεραπεία σύµφωνα µε τις ανάγκες του ασθενή και να βελτιστοποιήσει το γλυκαιµικό έλεγχο.

Μετρητές σακχάρου

Όσον αφορά τους μετρητές σακχάρου, και εδώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και μας παρέχει πολλές «έξυπνες συσκευές», τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσµατα που θέλουμε από έναν µετρητή είναι:

  • ακριβής τεχνολογία χωρίς κωδικοποίηση
  • αποτελέσµατα σε ακριβώς πέντε δευτερόλεπτα
  • µικρό δείγµα αίµατος (0,6 ml)
  • αντισταθµίζει αυτόµατα αλληλεπιδράσεις από άλλους παράγοντες για αξιόπιστα αποτελέσµατα
  • εξέταση από εναλλακτικά σηµεία (αντιβράχιο ή παλάµη)
  • δείκτες γεύματος µε προαιρετική υπενθύµιση προ και µεταγευµατικής εξέτασης, υποστήριξη λογισµικού για τη σωστή ρύθµιση του διαβήτη
  • ένδειξη υψηλών – χαµηλών αποτελεσµάτων εξέτασης επτά ηµερών

Σύστημα FreeStyle Libre

Καινοτομία στο χώρο των μετρητών σακχάρου αποτελεί το σύστημα FreeStyle Libre που σηματοδοτεί μία νέα εποχή στον έλεγχο της γλυκόζης καθώς απαλλάσσει τους ανθρώπους με διαβήτη από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα, καταγράφοντας τη γλυκόζη μέσω ενός αισθητήρα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα, για έως και 14 ημέρες. Μια απλή σάρωση 1 δευτερολέπτου της συσκευής ανάγνωσης πάνω από τον αισθητήρα εμφανίζει την τρέχουσα ένδειξη της γλυκόζης, ένα βέλος τάσης που δείχνει την κατεύθυνση μεταβολής της γλυκόζης και ένα ιστορικό 8 ωρών. Η συσκευή ανάγνωσης αποθηκεύει δεδομένα γλυκόζης έως και 90 ημερών, παρέχοντας μια πλήρη καταγραφή του ιστορικού των δεδομένων γλυκόζης.

Τεχνητό πάγκρεας

Τέλος, έτοιμο σε δύο χρόνια θα είναι το τεχνητό πάγκρεας που θα επιτρέψει στους διαβητικούς να βελτιώσουν τη ζωή τους χωρίς καθημερινές ενέσεις. Ενα τέτοιο ιδανικό κλειστό κύκλωμα περιλαμβάνει:

Α. Ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής σακχάρου, το οποίο θα μετρά συνεχώς το σάκχαρο και θα στέλνει ασύρματα τα αποτελέσματα των μετρήσεών του μέσω ενός έξυπνου τηλεφώνου σε:

Β. Έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα διαθέτει ειδικό αλγόριθμο υπολογισμού της δόσης της ινσουλίνης λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους. Ο αλγόριθμος είναι ένα σύνθετο μαθηματικό μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιεί διάφορες πληροφορίες για τον υπολογισμό της δόσης της ινσουλίνης. Ο αλγόριθμος μπορεί να είναι πάνω στην αντλία ή μπορεί να είναι σε server σε απομακρυσμένο σημείο, έχει τη δυνατότητα όμως να επικοινωνεί με την αντλία μέσω κινητού τηλεφώνου. Η πληροφορία της δόσης θα επιστρέψει μέσω του συστήματος αυτού στην:

Γ. Αντλία ινσουλίνης, η οποία θα χορηγήσει την υπολογισμένη δόση ινσουλίνης στο άτομο με διαβήτη χωρίς τη μεσολάβηση του ίδιου του ατόμου.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε ότι τα συστήματα αυτά επιτυγχάνουν πολύ καλή ρύθμιση κατά τη διάρκεια χρονικών περιόδων που τα σάκχαρα δεν μεταβάλλονται γρήγορα, όπως κατά τη διάρκεια της νύκτας. Ήδη κυκλοφορούν ασύρματα κλειστά συστήματα μετρητή-αντλίας ινσουλίνης που διακόπτουν αυτόματα την παροχή ινσουλίνης σε περίπτωση υπογλυκαιμίας (σάκχαρο μικρότερο από 60mg/dl). Φαίνεται ότι οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν τον ιατρό να επιτύχει τους θεραπευτικούς στόχους μέσω της πολυπαραγοντικής αντιμετώπισης των ασθενων αλλά κυρίως να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.